Solibri BIM Basis ILS Extensie

Solibri BIM Basis ILS Extensie

Herken je dit? Denk je oprecht een goed BIM-model te hebben aangeleverd, blijkt dat in de praktijk toch niet zo te zijn. Dan zijn er bijvoorbeeld toch nog generieke componenten aanwezig in het model, zijn de verdiepingen niet helemaal volgens afspraak benoemd of zijn er elementen toegewezen aan een onjuiste verdieping. Frustrerend toch? En vooral onnodig. Want met de BIM Basis ILS-check ben jij écht zeker van de kwaliteit van een BIM-model. Wij leggen je graag uit hoe het werkt.

Om een betrouwbare partner te zijn, is het van belang modellen goed te controleren voordat ze verstuurd worden. Een belangrijke stap in het proces die helaas nog te vaak vergeten wordt. Om deze stap makkelijker te maken – en omdat we vinden dat BIM voor iedereen toegankelijk moet zijn – hebben we speciaal voor Solibri Site en Office-gebruikers de ‘Onmisbare BIM basis ILS check’ ontwikkeld, gebaseerd op de BIM basis ILS versie 2. Deze laagdrempelige modelcontrole zorgt ervoor dat een kwalitatief BIM-model voor iedereen binnen handbereik is. Zodat ook jij een betrouwbare partner bent in het proces. 


Kwaliteit binnen handbereik 

Door gebruik te maken van de ‘onmisbare BIM basis ILS check’ wordt modelcontrole niet een black-box, maar wordt voor iedereen snel inzichtelijk wat nu eigenlijk de echte kwaliteit is van het BIM-model. De grote hoeveelheid aan informatie die een model rijk is, wordt door de heldere manier van filteren visueel gemaakt en is daardoor eenvoudig te doorgronden. Zijn bijvoorbeeld alle componenten gekoppeld aan de juiste verdieping en hebben ze de verwachte entiteit? Dit is belangrijke informatie, omdat later in het proces anderen met deze informatie weer verder aan de slag gaan. In de ‘onmisbare BIM basis ILS check’ wordt per BIM basis ILS hoofdstuk de data in het model snel duidelijk en wordt het model gecontroleerd op de aanwezigheid, kwaliteit en structuur van de informatie. Deze visuele filters maken het daarnaast ook snel mogelijk om een model te doorgronden en eigen te maken.

Data overzicht

De gevraagde informatie in de BIM basis ILS heeft ook verband met elkaar en door gebruik te maken van uitrekstaten in Solibri wordt deze informatie naast elkaar geordend. Hieruit kunnen vervolgens verbanden worden getrokken tussen de verschillende gevraagde hoofdstukken in de BIM basis ILS. Een kalkzandsteenwand zal bijvoorbeeld een verwachte entiteit ‘Wall’ zijn met hierbij een consistente en heldere naam, type, materiaal en codering. Deze combinatie maakt meteen duidelijk wat deze vorm in het model moet gaan voorstellen en zorgt ervoor dat de informatie in het model ook effectief hergebruikt kan worden door andere partijen in het latere proces. 

Automatisch toetsen

Niet alle hoofdstukken worden gecontroleerd met behulp van de visuele filters. Het ontbreken van de minimale standaard eigenschappensets – gekoppeld aan componenten – en het vinden van dubbelingen & doorsnijdingen in een model, zijn met Solibri Office vele malen gemakkelijker te toetsen op basis van een geautomatiseerde toets. Deze laat met prioriteiten zien welke informatie nog ontbreekt in het model en waar mogelijke aansluitingen in het model nog niet goed gaan. Hiermee kan er in een later stadium bijvoorbeeld ook een betrouwbare begroting worden gemaakt op basis van het BIM-model. 

Digitaal samenwerken

BIM is al een eerste stap in het digitaal bouwen en met behulp van het digitale bestandsformaat .bcf (BIM Collaboration Format) voor het communiceren van gevonden duplicaten of ontbrekende gegevenssets, wordt samenwerken nóg makkelijker. De opmerkingen worden verzameld in Solibri en als taak in .bcf gecommuniceerd naar de modelleur. Deze taken worden geopend in de modelleersoftware, waarbij de modelleur toegang krijgt tot het gevonden probleem en de onderdelen die hierbij horen. Dus geen eindeloze e-mails over en heen meer of telefoontjes over het vinden van de juiste positie, maar in één klap alles bij de hand. Handig! 

Tips van Based

  • Met de ‘onmisbare BIM basis ILS check’ wordt het heel eenvoudig gemaakt om snel een model te krijgen dat van goede kwaliteit is. Download dus nu de ‘Onmisbare BIM basis ILS check extension in het Solibri Solution Center. Mocht de extensie nog niet beschikbaar zijn vraag het aan bij de administrator van je account.  
  • Om het nóg makkelijker te maken, hebben we ook een ‘placemat’ met hierop de verschillende stappen die doorlopen worden om het model te controleren. Download hier de Placemat met toelichting op de BIM Basis ILS extensie
  • Wees zeker van de kwaliteit van een model en doe de check voordat er van een model gebruik wordt gemaakt!


Meer weten?

Solibri en Based zijn een strategisch partnerschap aangegaan waarbij Based het directe aanspreekpunt wordt voor Solibri's training-, implementatie- en adviesdiensten aan nieuwe en huidige klanten in Nederland. Onze incompany trainingen worden gegeven op de Based-manier: onafhankelijk en gericht op langdurige bedrijfsverandering. Wil je meer informatie hierover of gewoon direct aan de slag binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met Denise Bos via denise@based.co.nl.

Terug naar onze homepagina