Informatiemanagement volgens ISO 19650

Informatiemanagement volgens ISO 19650

Bij Based houden we ervan om moeilijke normen en richtlijnen plat te slaan en praktisch inzetbaar te maken, zo ook de ISO-norm 19650. Van appointing tot (lead) appointed, van wie doet nu eigenlijk wat in dit proces; het vormt geen probleem voor ons.  Al enige jaren vormt de ISO 19650 de praktische onderlegger voor de werkzaamheden bij Based. Deze internationaal gebaseerde normen zijn namelijk fundamentele onderleggers voor digitaal informatiemanagement over de gehele levenscyclus van de gebouwde omgeving.

Wat houdt die ISO 19650 nu precies in?

In 2018 heeft ISO ’s werelds eerste internationale normen voor digitaal informatiemanagement met gebruik van BIM gepubliceerd, namelijk de ISO 19650. In deze serie van normen wordt een praktische onderlegger gegeven voor een optimale samenwerking van opdrachtgever, ontwerper, engineering tot aan gebouwbeheerder.

Een efficiënt verloop van informatie in de gehele levensduur van de gebouwde omgeving is hierbij een belangrijk aspect. Want het is natuurlijk enorm zonde als er bij de overdracht informatie verloren gaat!  De internationale ISO 19650 heeft zijn basis in de richtlijnen uit het Verenigd Koningrijk (de pass 1192) dat het werken met BIM-modellen wil stimuleren en de samenwerking in de versnipperde bouw wil optimaliseren. 

Waarom zou je dit willen toepassen?

Inmiddels zijn deze principes en concepten internationaal breed geaccepteerd en toegepast. Het werken op basis van de ISO 19650 zorgt voor een beter verwachtingsmanagement tussen de diverse partijen en geeft een onderlegger voor de ‘best practices’ binnen de industrie. 

Wil jij ook werken met de ISO 19650 als onderlegger? 

Onze masterclass ‘ISO 19650 toepassen in de praktijk’ helpt bedrijven een vliegende start te maken in de implementatie van de normen in de bedrijfsstructuur. We focussen op het doel van de ISO-normen. En we zouden Based niet zijn als we dit ook niet meteen zouden vertalen naar een praktische toepassing in de organisatie. Hoe kan je dit toepassen in de projecten en wat kan toepassen van de norm dan betekenen voor jou organisatie? Het komt allemaal aan bod in onze masterclass.In de masterclass zetten we samen de stap naar een goede integratie. Heb je interesse? Kijk eens naar onze masterclass:

Masterclass Informatiemanagement

Wil je alvast een voorproefje? Omdat kerst in het vooruitzicht ligt, zijn we in een gulle bui. Daarom geven we de proceskaart van de norm ISO 19650-2 nu gratis weg. Dit onderdeel van de norm richt zich op het leveren van de assets aan de opdrachtgever, oftewel het bouwproces. <Download de ISO 19650-2 proceskaart>