In 5 stappen naar digitaal bouwen

In 5 stappen naar digitaal bouwen

De laatste jaren is het wel duidelijk geworden: digitaal bouwen is de toekomst. De ontwikkelingen volgen zich inmiddels in rap tempo op. Organisaties zijn zich dan ook steeds meer bewust van de urgentie om te digitaliseren. Enerzijds om antwoord te kunnen geven op de vraag uit de markt en anderzijds voor het verhogen van de kwaliteit, de efficiëntie en productiviteit van de eigen organisatie. Toch ontbreekt het soms aan kennis en kunde om het digitaal bouwen doeltreffend toe te passen en te implementeren in de organisatie. 

Based is de aangewezen partij om jouw organisatie verder te helpen in deze digitale transformatie. We worden gedreven door technologie, maar handelen vanuit de overtuiging dat digitalisatie meer is dan dat. Juist daarom focussen we ons ook op de strategische, procesmatige en menselijke kant van een organisatie. We redeneren niet alleen vanuit tools en functionaliteit, maar juist ook vanuit implementatie, proces en meerwaarde.


Het 5-stappenplan van Based


Met de vier focusgebieden, die in onderstaande afbeelding zijn weergegeven, ondersteunen en begeleiden we al jarenlang diverse organisaties in de digitale transitie. Hieruit is naar voren gekomen dat de transitie hoofdzakelijk bestaat uit een vijftal basisstappen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het 5-stappenplan van Based. Dit plan omschrijft de stappen die nodig zijn voor een succesvolle implementatie van het digitaal bouwen voor organisaties die nog aan het begin staan van deze ontwikkeling. 

Stap 1. Visie & Strategie

Als eerste brengen we jouw organisatie in kaart. Tijdens een workshop werken we samen met jou naar een duidelijke visie op het digitaal bouwen binnen je organisatie. Aan de hand van de visie wordt een strategie bepaald, waarin de doelstellingen op korte, middellange en lange termijn worden vastgesteld. 

Stap 2. Voorbereiding

Met een volwassenheidsmeting verkrijgen we inzicht in het kennisniveau en kan een goede inschatting gemaakt worden van het lerend vermogen van jouw organisatie. Dit bepaalt onder andere de inspanning die geleverd moet worden en de snelheid waarop ontwikkelingen plaats kunnen vinden.

Wanneer we samen het plan van aanpak hebben vastgesteld, zullen de nodige voorbereidingen getroffen worden. De verandering naar digitaal bouwen vereist vaak een wijziging in het IT-landschap. Doordat wij een onafhankelijke rol hebben, zijn wij in staat om samen met jou het huidige IT-landschap in kaart te brengen en je te adviseren over de meest geschikte softwarepakketten en online platforms.  

Deze nieuwe technieken vraagt ook een aanpassing in de taken en verantwoordelijkheden. Het is daarom belangrijk dat de rollen, en bijbehorende competenties, met elkaar worden vastgesteld. Deze veranderingen vraagt veel van je mensen. Daarom is het belangrijk dat iedereen aangehaakt blijft. We besteden dan ook extra aandacht aan de ondersteuning en begeleiding van de mensen in jouw organisatie.


Stap 3. Pilot project

Tijdens de voorbereidingen kijken we al, samen met jou, naar een geschikt pilot project. Het is van belang dat het project voldoende ruimte biedt voor de benodigde ontwikkeling en leertijd op basis van de vastgestelde korte en middellange termijndoelstellingen. De omvang en complexiteit van het project dient hierop afgestemd te zijn. 

Nadat het pilot project is bepaald, stellen we aan de hand van de contractuele eisen en de ontwikkeldoelstellingen het ambitieniveau voor het pilot project vast. In een workshop nemen we het projectteam mee in de te maken afspraken en processen. Deze afspraken en processen worden vervolgens gezamenlijk vastgesteld in een kick-off. 

Op basis van de gemaakte afspraken en de behoefte van de organisatie ondersteunen we het projectteam intensief bij de ontwikkeling en het praktisch toepassen van de technologische hulpmiddelen. Hierbij verliezen we de bedrijfsambities en -doelstellingen nooit uit het oog.

Stap 4. Evaluatie

Aan de hand van evaluatiesessies bespreken we de voortgang met elkaar. Indien nodig zal worden bijgestuurd en stemmen we de begeleiding en ondersteuning hierop af.

Stap 5. Borging/implementatie

Het 5-stappenplan is de opmaat naar een brede implementatie van het digitaal bouwen in jouw organisatie. Daarom maken we tijdens het pilot project al een start met standaardisatie en het verzamelen van ‘lessons learned’. 

Door aan het einde van de pilot wederom een volwassenheidsmeting uit te voeren, wordt de doorgemaakte ontwikkeling inzichtelijk. In combinatie met de uitkomsten van de evaluatiesessies bepalen we samen met jou het vervolgtraject. Dit vervolgtraject zal zich met name richten op de brede uitrol van het digitaal bouwen binnen de organisatie en het verwezenlijken van de lange termijn doelstellingen. Denk hierbij aan het opstellen van een opleidingsplan, waarbij wij klassikale trainingen kunnen geven om het kennisniveau van jouw organisatie op het benodigde niveau te krijgen.

Klaar om jouw organisatie (meer) te digitaliseren?

Het 5-stappenplan van Based geeft een houvast in de ontwikkeling van het digitaal bouwen. Afhankelijk van de wensen en behoeften om te digitaliseren, zal te allen tijde een op maat gemaakt plan worden samengesteld dat past bij jouw organisatie.

De consultants bij Based hebben een gedegen kennis en ervaring op het gebied van implementatie. Wil je meer informatie hierover of gewoon direct aan de slag? Neem dan contact op met Arjen Rademaker via arjen@based.co.nl.