Een week uit het leven van een BIM-consultant bij Based

Een week uit het leven van een BIM-consultant bij Based

BIM-consultant. Een term waar we je geregeld mee om de oren slaan, maar is eigenlijk wel duidelijk wat deze functie inhoudt? Wat doet een BIM-consultant bij Based nu zoal? Robin geeft je graag een kijkje in zijn keuken! 

“Nog voor mijn studie begon, droomde ik al van een baan in de bouw. Maar na enkele jaren aan verschillende bouwprojecten te hebben meegewerkt, merkte ik dat ik mijn focus ergens anders op wilde leggen. Het digitaal bouwen trok steeds meer mijn aandacht en toen ik Marcel leerde kennen, ging het balletje snel rollen. Zo kwam ik in mijn rol van BIM-consultant terecht. 

Samen met mijn collega’s ben ik specialist in Digitaal Bouwen en verandermanagement. Bij enkele van onze klanten zijn we op de voorgrond actief, en bij anderen coachen we het team om juist hen op de voorgrond te laten treden bij de implementatie van o.a. BIM. Onze rol is zo afwisselend dat we geregeld de vraag krijgen hoe onze week er eigenlijk uitziet. Graag neem ik je dan ook mee in één van mijn weken!

Maandag: workshopdag 

We gaan even terug naar week 44. De maandag begint vroeg, want er staat een workshop gepland bij onze meest noordelijke klant: Clafis. In de ochtend nemen we het commerciële team van Clafis mee in de wereld van Digitaal Bouwen en Beheren en tonen we de waarde daarvan voor hun business. Een workshop waar ik met het BIM-expertiseteam van Clafis naartoe gewerkt heb om zo echt samen met dit team de verbreding binnen de organisatie op te zoeken. Om 9 uur starten we op hun vestiging in Heerenveen, waar ik de dag aftrap met een presentatie over hoe we BIM hebben gepositioneerd binnen Clafis en wat er reeds is opgezet. Later die ochtend, gaan we lekker aan de slag om met het commerciële team te sparren over de inzet van Digitaal Bouwen bij nieuwe projecten: welke richting gaan we op en hoe kunnen we als BIM-expertiseteam hierin de helpende hand bieden? Éen ding staat vast: samen gaan we ons hard maken voor de inzet van Digitaal Bouwen op alle projecten van Clafis. Een mooi streven!  De groep krijgt in de middag nog presentaties van twee gastsprekers, maar zelf rij ik weer door naar een volgende afspraak. Een bedrijf in Emmen – waar ik in het verleden training heb gegeven – zoekt nu naar verdieping en ondersteuning bij de verdere BIM-implementatie. Gaaf om betrokken te blijven bij deze organisatie en de ontwikkeling die ze doormaken! We maken samen een concreet plan en plannen het vervolg in. 

Dinsdag: trainingsdag  

Dinsdag geef ik training bij Rollecate, een gevelfabrikant. In drie dagdelen leer ik de groep efficiënt gebruik te maken van Solibri. We filteren de gevel uit de ontvangen modellen en ik leer ze o.a. deze elementen te analyseren en de hoeveelheden in te zetten. Onze kennis van Solibri matchen we met de kennis van de groep met betrekking tot gevelsystemen. Ook wij leren nog elke dag bij, zo ook tijdens een trainingstraject als deze waarin we in de huid kruipen van een gevelfabrikant. De training geef ik samen met Joep, werkzaam bij onze partner Fimble, zodat ik later ook aan hem het stokje van Solibri trainer over kan dragen. 

Woensdag: kantoordag  

Woensdag is kantoordag in Tilburg. De dag staat in het teken van voorbereiden van aankomende workshops en trainingen. Zo bereid ik een workshop met de beheersafdeling van het ETZ (Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis Tilburg) voor en maak ik een vervolgslag met het BIM-protocol van deze klant. Vanzelfsprekend volgen er een paar mails en telefoontjes, en we overleggen onderling over de implementaties. Einde middag staat ook een kennismaking met een ethisch hacker gepland. Een wie? Iemand die óns juist kan helpen om scherper te zijn op veiligheid van data en onze bedrijfsprocessen. In een wereld die steeds digitaler wordt, is veiligheid uitermate belangrijk. Hij maakt ons bewust van de motieven van hackers en hoe we veiligheid mee kunnen nemen in onze software-advisering naar klanten. Een enerverende sessie met veel ideeën.  

Donderdag: opleidingsdag 

Donderdag staat de kick-off van onze nieuwe opleiding ‘Leidinggeven aan het digitaal bouwproces’ op de planning. Samen met Saskia Kock (trainer van ANNO1809, ondernemer en gespecialiseerd in persoonlijke groei) maken we in een opdracht kennis met de groep en focussen we direct op het inzetten van soft-skills. Door echt te luisteren naar de ander, ontstaat er een verbinding die we nooit hadden gecreëerd met een traditioneel voorstelrondje. We werken met een heerlijk spontane groep, waardoor ik nu al uitkijk naar het vervolg van de opleiding waar Saskia en ik de docent van zullen zijn. 

Vrijdag: teamdag 

Na een week van klanten begeleiden, staat deze vrijdag, net als iedere week, in het teken van ons team. We zijn dan ook allemaal op kantoor. Iedere vrijdagochtend start met onze teammeeting, waarin we de week doornemen en elkaar op de hoogte brengen van lopende vraagstukken. Anouk vertelt bijvoorbeeld over haar begeleiding van Waternet, en Marcel pitcht enkele nieuwe businessideeën. Een kleine traditie is ons champagne-moment om successen te vieren. Je raadt het al: daarvoor komen iedere week wel een handjevol successen op tafel om zo een nieuwe fles te kunnen openen. De rest van de dag is goed gevuld met de voorbereiding voor de volgende week en het uitwerken van een workshop waarbij het management van Solibri uit Finland naar NL zal reizen. Tijdens onze Vrijmibo proosten we op een enerverende week en onderweg naar huis kijk ik terug op alwéér een werkweek waarin geen dag hetzelfde was. 

Interesse om komen werken als BIM-consultant bij Based? 

Zie jij jezelf ook wel dit soort werkzaamheden uitvoeren? En lijkt het je wel wat om BIM-consultant bij Based te zijn? Dan komen we graag met je in gesprek. We hebben namelijk nog een supertoffe vacature openstaan! Deel je motivatie met ons en dan spreken we elkaar misschien snel!