‘Door te kiezen voor BIM ging er een wereld voor me open’

‘Door te kiezen voor BIM ging er een wereld voor me open’

Zelf streef ik altijd om herhalende dingen sneller en efficiënter te doen. Toen ik zocht naar een Minor wilde ik ook dit centraal hebben staan. Met de beperkte kennis die ik had was het al snel duidelijk: ik wilde mezelf verder verdiepen in BIM(‘en). Tijdens het afgelopen halfjaar heb ik dan ook de Minor BIM gevolgd. Mijn praktijkdagen bracht ik gedurende die tijd door bij Based. 

Zoveel meer dan modelleren

Binnen Based kwam ik er al snel achter dat BIM niet alleen modelleren is, maar veel meer. Voor velen wellicht geen verrassing, maar voor mij ging er een nieuwe wereld open. Gelukkig kreeg ik binnen Based de vrijheid om mijn kennis te verbreden. Elke week schreef ik dan ook nieuwe afkortingen in ’n boekje. Om vervolgens uit te zoeken wat deze nu precies betekenden ... Het begon met IFC en basis ILS waarnaar het ook wel een naar big data overschoot en eigenlijk alles wat bij een digitaal model komt kijken. 

De vrijheid om kennis op te doen, betekende ook dat ik welkom was om mee te lopen bij externe partijen. Hier heb ik dan ook veel gebruik van gemaakt. Het is enorm leerzaam om bij meerdere partijen mee te kijken in hun keuken en te zien hoe zij met BIM en digitaal bouwen omgaan. Binnen deze periode heb ik niet alleen opdrachtgevers van Based mogen ontmoeten, maar ook een aantal kartrekkers in de BIM-wereld. Bedrijven en personen waar ik ontzettend veel van heb geleerd. 

Topje van de BIM-berg

Vanuit eigen ervaring wist ik niet heel goed wat ik moest verwachten van de minor BIM. Maar ik ben heel blij dat ik uiteindelijk toch hiervoor heb gekozen. Door het meelopen zie je zowel de overeenkomsten als de verschillen met betrekking tot hoe bedrijven omgaan met informatie-overdracht. En hoe belangrijk dit in de aankomende jaren alleen nog maar zal worden. De informatie die ik hierover heb vergaard, is maar een topje van de ijsberg van alles wat ik bij Based heb geleerd over BIM. Er is nog zoveel meer. Gelukkig triggert dit alleen maar mijn nieuwsgierigheid!

Sociale techneut

Als laatste wil ik toch ook even terugkijken op de teamdagen binnen Based, waar echt met het team wordt gekeken waar men elkaar kan verbeteren en ondersteunen. Door zo’n dergelijke talent-analyse te doen krijg je ook weer een stukje van jezelf mee. Een leuk extraatje dat ik niet had gedacht te doen tijdens mijn minor. Ook een stukje storytelling kwam aan bod tijdens deze dagen. Super interessant om te zien hoe je mensen mee kunt krijgen in je verhaal. Tijdens de teamdagen kwam een mooie benaming voor deze club in mij naar boven: de sociale techneuten. Door de ontwikkelingen binnen Based en alle aanwezige kennis en know how – en de vaardigheden om dit door te geven – doen ze deze naam eer aan.

Van stage naar bijbaan

Het afgelopen jaar is me zo goed bevallen dat ik blij was toen me werd gevraagd of ik nog wilde blijven. Ik ben namelijk nog lang niet uitgeleerd over BIM. Bedankt team Based voor deze mooie kans om ook een sociale techneut te worden.