Digitalisatie Stress

Digitalisatie Stress

8 oktober 2019 door Anouk van Otterlo

Er wordt al jaren een duidelijk statement gegeven: de bouw loopt achter op het gebied van digitalisatie. De bouwsector kenmerkt zich door de enorme faalkosten, het gebruik van veel papier en de vele miscommunicaties. Problemen die voorkomen zouden moeten worden met BIM.

Maar waarom blijkt dit toch lastiger dan gedacht onder de werknemers in de bouw? Even een 3D-modelletje maken, daar de juiste informatie aan koppelen en that’s it, toch? Of toch niet? 

Digitalisatie = BIM?
Met de introductie van BIM (Building Information Management) is de bouw nu echt de digitale weg ingeslagen. De vraag is alleen of digitalisatie ook gelijk staat aan BIM? Volgens Proptech1 bestaat er een verschil tussen de begrippen digitaliseren en digitalisatie:

  • Digitaliseren: de overgang van het opslaan van informatie in een digitale vorm, in plaats van in fysieke vorm
  • Digitalisatie: het proces naar een digitaal bedrijf beslaat.  

Het bedrijfsmodel verandert door het gebruik van digitalisatie. Met digitaliseren zijn we in de bouw natuurlijk al tijden bezig middels het maken van 3D-modellen waar informatie aan gekoppeld is. Door BIM in zijn breedste vorm toe te passen, ga je daarnaast ook aan de slag met digitalisatie binnen een bedrijf. Dit door het verbeteren van de processen en het inrichten van informatiemanagement voor de gehele levenscyclus.  

Verandermanagement

Om digitalisatie toe te passen binnen je bedrijf, moet je veranderen. Dit blijkt echter moeilijker dan gedacht, want om een bedrijf te veranderen, moeten meerdere personen binnen dit bedrijf zaken anders gaan doen. 

Wat veel gebeurt binnen bouwbedrijven is dat het management van het bedrijf besluit om BIM toe te gaan passen en dus om dingen te gaan veranderen. Dit moet dan uitgevoerd worden door de medewerkers binnen dit bedrijf, maar willen deze medewerkers dit zelf wel? Zien al die verschillende medewerkers de urgentie om te veranderen? Misschien denkt die ene medewerker dat alles goed gaat zoals het nu gaat, dus waarom zou hij het anders gaan doen? Een andere medewerker denkt bij zichzelf “Ik wil best veranderen, maar ik weet niet of ik dat wel kan, ik ben namelijk niet zo goed met computers. Wat als ik het fout doe en ontslagen wordt?” De 3e medewerker twijfelt; zijn collega’s doen het niet, dus waarom zou hij wel meegaan met de veranderingen? 

De volgende tips kunnen helpen met hoe je het beste met een verandering kan omgaan:

  1. Laat zien hoe het beter kan. Geef voorbeelden, zodat de betreffende persoon de gevolgen van de verandering inziet en dus de noodzaak begrijpt;
  2. In plaats van iemand het ideale antwoord te geven, kun je diegene juist beter op een andere manier vragen stellen. Zeg niet ‘als je nu een BIM-model had gemaakt, dan was alles beter gegaan’, maar vraag waarmee en hoe een BIM-model had kunnen helpen in deze situatie. 
  3. Bied hulp aan! Zorg dat iemand niet hoeft te veranderen door hem of haar in het diepe te gooien zonder zwembandjes aan te bieden. 

Bouw vs. IT

Als je een bouwkundige achtergrond hebt, heb je niet altijd goed leren werken met digitale programma’s. Veel mensen in de bouw reageren dan ook vaak met de vraag ‘Moet ik dan iets doen met BIM, daar hebben we toch de BIM-regisseur, BIM-coördinator of BIM-manager voor?’ Ze raken de grip op hun werk kwijt, omdat ze niet meer weten waar ze benodigde informatie vandaan moeten halen als het voortaan in een model staat in plaats van op tekening. Toch zie je in alle branches, en dus ook de bouw, dat er steeds meer digitaal gebeurt. De komende tijd zullen bedrijven dan ook moeten investeren in het opleiden van mensen om hen (meer) bekend te laten worden met de digitale wereld. 

Daarnaast zal de komende jaren een nieuwe generatie afstuderen die al veel bekender is met alle computerprogramma’s waarmee je kunt werken. Bij deze groep zit het met het digitale deel dus wel goed, echter zal er hier juist nog veel moeten worden geleerd over het bouwen zelf. Het blijft dus puzzelen. De ideale medewerker in de bouw is dus eigenlijk een mix tussen iemand die veel ervaring met bouwen heeft en iemand die bedreven is in de nieuwe tools en technieken … Zijn ze nu al te vinden? Zeker, maar het is wel een kwestie van goed zoeken. 

Grote uitdagingen liggen er voor de bouw ook nog op het gebied van digitalisatie. Er worden nog steeds heel veel documenten geproduceerd die niet goed door machines gelezen kunnen worden. Ook worden er bijvoorbeeld nog veel bestanden opgeslagen in uitgebreide mappenstructuren op een gedeelde omgeving, en dit zijn dan ook nog vaak een heleboel verschillende formaten van bestanden. Om dit eenduidig te krijgen, duurt echter nog wel even. 

Data driven toekomst

Om deze problemen te tackelen, moeten we dus groeien naar een branche waar data centraal komt te staan. We zullen hierbij gebruik moeten maken van een heleboel verschillende datastromen. Maar als we ervoor zorgen dat deze datastromen én de verschillende systemen goed op elkaar aansluiten, valt er echt heel veel te winnen! 

Ten eerste ligt er een uitdaging om alle data in de bouw digitaal in een geschikt formaat beschikbaar te stellen. En wanneer dit beschikbaar is, komt een volgende uitdaging om de hoek kijken, namelijk de kwaliteit van die data. Momenteel is er een Nederlands initiatief gestart dat zich focust op het verbeteren van datakwaliteit, genaamd GO-FAIR2. GO-FAIR gaat uit van de 4 ‘FAIR’-principes. Anders gezegd: data moet ‘Findable’, ‘Accessible’, ‘Interoperable’ en ‘Re-usable’ zijn. Wanneer aan deze principes wordt voldaan, is de data beter beschikbaar én betrouwbaar. 

Beide zijn natuurlijk zeer belangrijk in de bouw. Om de data door de verschillende fases heen te kunnen gebruiken en echt veel voordeel te halen uit het vastleggen van de data rondom een project, kan GO-FAIR dus een uitkomst zijn. De nieuwe technieken in de bouw, zoals BIM en het gebruik van open standaarden, zijn goede eerste stappen om aan deze principes te voldoen in de toekomst. Er zullen nog veel meer nieuwe technieken en tools moeten worden doorontwikkeld om hier beter mee om te gaan, maar het begin is hiermee zeker gemaakt.   Momenteel wordt er aan veel technologieeën gewerkt en ontwikkeld, zoals  linked open data, programmeren in de bouw en de doorontwikkeling van de IFC standaard.

Conclusie

Persoonlijk denk ik dat er op het gebied van digitalisatie nog veel gaat veranderen de komende tijd. Moeten we hierop wachten? Zeker niet! In deze sterk concurrerende markt, blijft het van belang om voorop te blijven lopen. Het blijft belangrijk om bij alle partijen in de bouw aan te kunnen sluiten en om met iedereen te blijven samenwerken. 

Vanuit mijn rol bij BASED ben ik druk bezig om datastructuren met behulp van open standaarden vast te leggen, te verbeteren en de datakwaliteit te valideren. Ben jij hier zelf ook al mee bezig of wil je hier graag een keer over sparren om te zien of dit ook in jouw bedrijf kan? Neem dan contact op met mij via anouk@based.co.nl. 

Bronnen:
(1) Proptech. Artikel: Wat is het verschil tussen digitalisering, digitalisatie en digitale transformatie en waarom is het belangrijk voor proptech? https://www.proptech.nl/blog/d...
(2) FAIR Guiding Principles for scientific data management and stewardship’, Scientific Data, 2016.